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  1. 同志社女子大学生活科学
  2. 48巻 (2014)
  1. 生活科学部
  2. 食物栄養科学科

金沢縁起菓子の継承に寄与する食育の在り方

https://doi.org/10.15020/00000978
https://doi.org/10.15020/00000978
dd1e4862-ea28-43d2-b167-fd904be2e2e8
名前 / ファイル ライセンス アクション
AA11325308-20150220-58.pdf AA11325308-20150220-58.pdf (1.8 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2015-02-20
タイトル
タイトル 金沢縁起菓子の継承に寄与する食育の在り方
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 和菓子
キーワード
主題Scheme Other
主題 金沢
キーワード
主題Scheme Other
主題 食育
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 traditional Japanese confections
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Kanazawa
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 dietary education
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.15020/00000978
ID登録タイプ JaLC
別タイトル
その他のタイトル Dietary education to pass on the heritage of Kanazawa's good luck sweets
著者 辻, 昌美

× 辻, 昌美

WEKO 1309

辻, 昌美

ja-Kana ツジ, マサミ

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真部, 真里子

× 真部, 真里子

WEKO 1310

真部, 真里子

ja-Kana マナベ, マリコ

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TUJI, Masami

× TUJI, Masami

WEKO 1311

en TUJI, Masami

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MANABE, Mariko

× MANABE, Mariko

WEKO 1312

en MANABE, Mariko

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著者 所属
値 放送大学大学院 (同志社女子大学家政学部1985年度卒業生)
著者 所属
値 同志社女子大学生活科学部食物栄養科学科
著者所属(翻訳)
値 -
著者所属(翻訳)
値 Doshisha Women's College of Liberal Arts, Faculty of Human Life Science, Department of Food Science and Nutrition
著者 外部リンク
表示名 同志社女子大学研究者データベース- 真部真里子
URL http://research-db.dwc.doshisha.ac.jp/rd/html/japanese/researchersHtml/2269/2269_Researcher.html
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 To determine whether good luck sweets, a part of Kanazawa's food culture, could be passed down to future generations, we surveyed junior college and vocational school students in Kanagawa City to assess their recognition of five sweets(goshiki namagashi, himuro manju, fukuume, sasagi mochi, and kinkato ). We also implemented an education program, starting with a lecture, about all the sweets, then adding first a tasting of goshiki namagashi, followed by both tasting and cooking of goshiki namagashi. Recognition of goshiki namagashi increased in the lecture with tasting, which led to an increase of the students' intention to consume this sweet. For himuro manju, only a lecture was given. Adding the tasting of goshiki namagashi increased the students' recognition of himuro manju as well as goshiki namagashi. Food and nutrition education can effectively pass on the heritage of Kanazawa's good luck sweets, but it's necessary to include at least a tasting in addition to the lecture.
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 原著論文
書誌情報 同志社女子大学生活科学
en : DWCLA human life and science

巻 48, p. 58-67, 発行日 2015-02-20
出版地
出版者 京都
出版者
出版者 同志社女子大学生活科学会
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 13451391
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA11325308
資源タイプ
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
ID
内容記述タイプ Other
内容記述 AA11325308-20150220-58
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