WEKO3
アイテム
食事・団らんに適した光環境に関する研究 : 調理品及び人の顔の見えに対する適切さと食卓の印象
https://doi.org/10.15020/00000584
https://doi.org/10.15020/00000584e86c8151-0dad-47f5-b6bc-38028e8279de
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
AA11325308-20110220-45.pdf (1.8 MB)
|
|
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2011-02-20 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 食事・団らんに適した光環境に関する研究 : 調理品及び人の顔の見えに対する適切さと食卓の印象 | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 住宅 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 食事 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 団らん | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | LED | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
ID登録 | ||||||
ID登録 | 10.15020/00000584 | |||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||
別タイトル | ||||||
その他のタイトル | Preferable lighting conditions for dining and communicating with the family : appropriate conditions for the appearance of dishes and faces and the impression of the dining table | |||||
著者 |
山寺, 優子
× 山寺, 優子× 奥田, 紫乃× 岩井, 彌× 福本, 陽子× YAMADERA, Yuko× OKUDA, Shino× IWAI, Wataru× FUKUMOTO, Yoko |
|||||
著者 所属 | ||||||
値 | 同志社女子大学大学院生活科学研究科生活デザイン専攻 | |||||
著者 所属 | ||||||
値 | 同志社女子大学生活科学部人間生活学科 | |||||
著者 所属 | ||||||
値 | パナソニック電工株式会社 | |||||
著者 所属 | ||||||
値 | 同志社女子大学大学院生活科学研究科研究生 | |||||
著者所属(翻訳) | ||||||
値 | Doshisha Women's College of Liberal Arts, Faculty of Human Life Science, Department of Human Life Studies | |||||
著者 外部リンク | ||||||
表示名 | 同志社女子大学研究者データベース - 奥田紫乃 | |||||
URL | http://research-db.dwc.doshisha.ac.jp/rd/html/japanese/researchersHtml/2795/2795_Researcher.html | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | This study aims to show the preferable lighting conditions for the appearance of dishes and smooth communications with family in the dining room. We conducted an experiment on the subjective evaluation under 43 lighting conditions in total, which combined light source, light color, and illuminance. 20 subjects evaluated "Brightness", "Visibility", and "Preference of the appearance" for each object ; dishes on the dining table and the faces of those who sit around the dining table. After, they evaluated satisfaction of lighting conditions. Additionally, they evaluated "Impression of the dining table" using 20 pairs of adjectives of the Semantic Differential method. The results showed that illuminance, color temperature, and spectral distribution of light source are major factors in the verification of lighting for the dining room. |
|||||
書誌情報 |
同志社女子大学生活科学 en : DWCLA human life and science 巻 44, p. 45-53, 発行日 2011-02-20 |
|||||
出版地 | ||||||
出版者 | 京都 | |||||
出版者 | ||||||
出版者 | 同志社女子大学生活科学会 | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 13451391 | |||||
書誌レコードID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA11325308 | |||||
論文ID(NAID) | ||||||
識別子タイプ | NAID | |||||
関連識別子 | 120003294936 | |||||
資源タイプ | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | application/pdf | |||||
ID | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | AA11325308-20110220-44 |