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  1. 総合文化研究所紀要
  2. 35巻(2018)
  1. 生活科学部
  2. 食物栄養科学科

小学生がうま味の相乗効果を学ぶための味覚授業の実施

https://doi.org/10.15020/00001765
https://doi.org/10.15020/00001765
0a92e3ad-29d2-4922-a100-188b95b4a153
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN10052143-20200605-197.pdf 小学生がうま味の相乗効果を学ぶための味覚授業の実施 (894.6 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2020-06-05
タイトル
タイトル 小学生がうま味の相乗効果を学ぶための味覚授業の実施
タイトル
タイトル Implementation of Sense of Taste Class for Elementary School Children to Learn about the Synergistic Effects of Umami flavor
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.15020/00001765
ID登録タイプ JaLC
著者 神田, 知子

× 神田, 知子

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神田, 知子

ja-Kana コウダ, トモコ

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堤, 咲莉衣

× 堤, 咲莉衣

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堤, 咲莉衣

ja-Kana ツツミ, サリイ

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上田, みちの

× 上田, みちの

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上田, みちの

ja-Kana ウエダ, ミチノ

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飯田, 珠美

× 飯田, 珠美

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飯田, 珠美

ja-Kana イイダ, タマミ

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宮川, 和美

× 宮川, 和美

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宮川, 和美

ja-Kana ミヤカワ, カズミ

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掃部, 美咲

× 掃部, 美咲

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掃部, 美咲

ja-Kana カモン, ミサキ

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荻野, 裕子

× 荻野, 裕子

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荻野, 裕子

ja-Kana オギノ, ヒロコ

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山口, 裕美

× 山口, 裕美

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山口, 裕美

ja-Kana ヤマグチ, ユミ

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小切間, 美保

× 小切間, 美保

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小切間, 美保

ja-Kana コギリマ, ミホ

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Koda, Tomoko

× Koda, Tomoko

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en Koda, Tomoko

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Tsutsumi, Sarii

× Tsutsumi, Sarii

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Ueda, Michino

× Ueda, Michino

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Iida, Tamami

× Iida, Tamami

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en Iida, Tamami

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Miyakawa, Kazumi

× Miyakawa, Kazumi

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Kamon, Misaki

× Kamon, Misaki

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Ogino, Hiroko

× Ogino, Hiroko

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Yamaguchi , Yumi

× Yamaguchi , Yumi

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Kogirima, Miho

× Kogirima, Miho

WEKO 6191

en Kogirima, Miho

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著者 所属
値 同志社女子大学・生活科学部・食物栄養科学科
著者 所属
値 同志社女子大学・生活科学部・食物栄養科学科・2016 年度卒業生
著者 所属
値 同志社女子大学・生活科学部・食物栄養科学科・2016 年度卒業生
著者 所属
値 同志社女子大学・生活科学部・食物栄養科学科・2017 年度卒業生
著者 所属
値 同志社女子大学・生活科学部・食物栄養科学科・2017 年度卒業生
著者 所属
値 同志社女子大学大学院・生活科学研究科・食物栄養科学専攻・食物栄養科学コース・2017 年度修了生
著者 所属
値 同志社女子大学・生活科学部・食物栄養科学科
著者 所属
値 同志社女子大学・生活科学部・食物栄養科学科・2013 年度卒業生
著者 所属
値 同志社女子大学・生活科学部・食物栄養科学科
著者所属(翻訳)
値 Department of Food Science and Nutrition, Faculty of Human Life and Science,Doshisha Women's College of Liberal Arts
著者所属(翻訳)
値 Department of Food Science and Nutrition, Faculty of Human Life and Science,Doshisha Womenʼs College of Liberal Arts, Graduate of 2016
著者所属(翻訳)
値 Department of Food Science and Nutrition, Faculty of Human Life and Science,Doshisha Womenʼs College of Liberal Arts, Graduate of 2016
著者所属(翻訳)
値 Department of Food Science and Nutrition, Faculty of Human Life and Science,Doshisha Womenʼs College of Liberal Arts, Graduate of 2017
著者所属(翻訳)
値 Department of Food Science and Nutrition, Faculty of Human Life and Science,Doshisha Womenʼs College of Liberal Arts, Graduate of 2017
著者所属(翻訳)
値 Food Science and Nutrition Course, Food Science and Nutrition Studies, Graduate School of Human Life and Science, Doshisha Womenʼs College of Liberal Arts, Graduate of 2017
著者所属(翻訳)
値 Department of Food Science and Nutrition, Faculty of Human Life and Science, Doshisha Womenʼs College of Liberal Arts
著者所属(翻訳)
値 Department of Food Science and Nutrition, Faculty of Human Life and Science, Doshisha Womenʼs College of Liberal Arts, Graduate of 2013
著者所属(翻訳)
値 Department of Food Science and Nutrition, Faculty of Human Life and Science,Doshisha Women's College of Liberal Arts
著者 外部リンク
表示名 同志社女子大学研究者データベース -神田知子
URL https://research-db.dwc.doshisha.ac.jp/rd/html/japanese/researchersHtml/3040/3040_Researcher.html
著者 外部リンク
表示名 同志社女子大学研究者データベース - 小切間美保
URL https://research-db.dwc.doshisha.ac.jp/rd/html/japanese/researchersHtml/2186/2186_Researcher.html
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 The purpose of this study was to assess whether elementary school children were able to learn the synergistic effects of umami flavor through the implementation of a sense of taste class for them. The sense of taste class held for 182 elementary school children (aged, 10–11 years old in Kyoto city). The subjects assessed three types of broths: dried bonito (DB), kombu kelp (KK), and dried bonito-kombu kelp (DB-KK). The subject evaluated the broth for several factors: tastiness, umami flavor, aroma, fishy smell. In addition, children were asked to write their own comments about what they had learned or noticed. A total of 147 healthy subjects were analyzed.
The results of the sensory evaluation showed that the children sensed umami flavor and tastiness more significantly in DB-KK broth than in KK broth. They also evaluated the DB broth and DB-KK broth to have a significantly better aroma than KK broth (both at p<0.05). The analysis of the comment showed that 11 children (7.5%) wrote about their understanding of the fundamental taste umami, and 31 children (21.1%) wrote about understanding the synergistic effect of umami flavor. These results suggest that the implementation of the sense of taste class is effective to learn the synergistic effects of umami flavor.
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 論文
書誌情報 総合文化研究所紀要
en : Bulletin of Institute for Interdisciplinary Studies of Culture Doshisha Women’s College of Liberal Arts

巻 35, p. 197-207, 発行日 2018-07-27
出版地
出版者 京都
出版者
出版者 同志社女子大学総合文化研究所 (学術研究支援課)
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 09100105
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN10052143
資源タイプ
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
ID
内容記述タイプ Other
内容記述 AN10052143-20200605-197
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Ver.1 2023-05-15 14:25:11.997620
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